Home      Contact      Disclaimer

RAF 83 sqn

RAF 83 sqn

Motto: “Aanvallen is de beste verdediging”.
Badge: Een gewei. Het gewei van een edelhert geeft de binding van het squadron met Schotland weer. Het gewei heeft zes takken ter herinnering aan een uitstekende prestatie tijdens de 1e Wereldoorlog waarbij zes DFC’s werden uitgereikt voor één operatie – een zeer waardevolle verkenningsmissie – succesvol uitgevoerd door zes personen in drie toestellen op 14 en 15 juni 1918. Zij vlogen als enige geallieerde toestellen tijdens weersomstandigheden die alle anderen aan de grond hielden.  Het zwarte gewei refereert aan nachtelijk vliegen en de drie bovenste takken staan voor de kroon op het werk dat door het squadron is bewerkstelligd.
Geautoriseerd door: Koning George VI, april 1938.

Geschiedenis

Het Royal Flying Corps

No. 83 Squadron, RFC, werd geformeerd in Montrose, Schotland, op 7 januari 1917. Uitgerust met FE2b’s stak het het Kanaal over naar Frankrijk in februari/maart 1918 en tot het eind van de 1e Wereldoorlog was het betrokken bij nachtbombardementen en nachtelijke verkenningsvluchten.

2e Wereldoorlog

Het squadron keerde terug naar Engeland in februari 1919 en werd vervolgens teruggebracht tot kader. Op de laatste dag van het jaar werd het slachtoffer van de demobilisatie en hield het op te bestaan. In augustus 1936 werd het nieu leven ingeblazen als bommenwerpersquadron, vliegend met Hampdens vanaf Scampton, Lincolnshire toen de oorlog weer begon. Evenals andere bommenwerpersquadrons vielen de aanvankelijke restricties voor doelwitten zwaar; niet eerder dan in april 1940 kon het op regelmatige basis in actie komen en in die maand werden 45 sorties gevlogen – meer dan de helft “Gardening” (vertaling: Tuinieren ofwel mijnen leggen). In de maand augustus van dat jaar nam het met andere kisten van No. 49 sqn deel aan een aanval op een aquaduct dat deel uitmaakte van het Dortmund-Eemskanaal. Flight Lieutenant RAB Learoyd van No. 49 Squadron, die een Victoria Cross (VC) voor zijn aandeel aan deze operatie verdiende, zou later squadron commandandt van No.83 Squadron worden.

Bekende doelen

In dezelfde maand vloog No. 83 Squadron haar eerste raids op Berlijn en viel het de slagschepen Scharnhorst, Tirpitz en Admiral Scheer aan.

Victoria Cross

In september 1940 bemachtigde No. 83 haar eigen VC. Ze werd uitgereikt aan Radiotelegrafist/Boordschutter Flight Sergeant John Hannah voor getoonde moed toen zijn toestel in de nacht van 15/16 september tijdens een aanval bij maanlicht op invasielandingsvaartuigen in de haven van Antwerpen in lichterlaaie stond – één van de vele gelijksoortige aanvallen die het squadron aan het eind van de zomer en de herfst van dat jaar zou uitvoeren.

Nieuw materieel

Het squadron werd in begin 1942 uitgerust met Manchesters maar binnen een paar maanden werden die alweer ingeruild voor Lancasters. Dit was echter niet voordat de Manchesters waren ingezet in de 1,000-bommenwerper raids op Keulen en Essen en voordat ze waren gebruikt om de eerste 4000-pond bommen in Duitsland af te leveren.

Pathfinders

Halverwege augustus 1942 verhuisde No. 83 naar Wyton om onderdeel te worden van de net opgerichte Pathfinder Force. Haar eerste missie in deze rol was een aanval op Flensburg in de nacht van 18 op 19 agustus. Tijdens de laatste drie maanden van 1942 nam het squadron deel aan tien aanvallen op Noord-Italië; de doelen waren Genua en Turijn, dat vluchten inhield van ongeveer 2.500 kilometer.

Het aantal operaties steeg gedurende 1943. het jaar begon met het afwerpen van de eerste 250-pond TI’s (target indicators ofwel doelmarkeringen) op Berlijn. Het squadron was prominent aanwezig tijdens de Slag om de Ruhr die in maart begon en ook in de Slag om Hamburg die in juli en augustus werd gestreden. Vijftien Lancasters van No. 83 Squadron namen deel aan de zware raid van 17 op 18 augustus op de Duitse experimentele vliegbasis Peenemünde, waar de V-wapens werden ontwikkeld. Ze werden aangevoerd door de Squadronscommandant, Group Captain JH Searby, die voor deze raid de taak van master bomber op zich had genomen.

Overplaatsing naar No. 5 Group

Tegen de tijd dat het ook haar aandeel had geleverd in de Slag om Berlijn werd het squadron in april 1944 overgeplaatst van No. 8 Group en Wyton naar No. 5 Group op Coningsby. Tot nu toe had alleen No. 8 Group de taak van doelmarkering uitgevoerd, maar vanaf nu werd No. 83 geacht No. 5 Group, het oude nest, zelf naar haar eigen doelen te leiden. Het squadron werd belast met aanvallen op spoorwegdoelen in Frankrijk, België en West-Duitsland ter voorbereiding op de Geallieerde invasie van het Europese vasteland en op de vooravond van de invasie – de nacht van 5 op 6 juni 1944 – bombardeerde het geschutsopstellingen bij La Pernelle aan de Normandische kust. Op 8/9 juni fungeerden vier Lancasters van het squadron als doelmarkeerders tijdens de zeer succesvolle missie waarbij No. 617 Squadron (van de Dambusters) de Saumur tunnel blokkeerde met behulp van 12.000-pond bommen ofwel Tallboys.

In april 1945 werd de laatste van 5.117 sorties die het squadron had uitgevoerd, gevlogen – een aanval op een olieraffinaderij in Tonsberg (Vallo), in Noorwegen.

Veelvuldig onderscheiden

Tijdens de 2e Wereldoorlog verdiende No. 83 Squadron 429 onderscheidingen en eerbetuigingen, waaronder één VC (Sergeant John Hannah), één OBE, één MBE, 29 DSO’s, 209 DFC’s, 36 tweede gespen op DFC’s (tweemaal onderscheiden), één CGM, 147 DFM’s, 3 tweede gespen op DFM’s en één DCM.

Een groepsfoto van 83 Sqn, gemaakt in 1944 (met dank aan Dick Raymond)

Een groepsfoto van 83 Sqn, gemaakt in 1944 (met dank aan Dick Raymond)

Bomber Command 2e WO Bases:

  • Scampton : mrt 1938-aug 1942
  • Detachement te Lossiemouth feb/Mrt 1940.
  • Wyton : aug 1942-apr 1944
  • Coningsby : apr 1944 en verder

Bomber Command 2e WO Vliegtuigen:

Code Letters:

Tijdens de crisis van München in1938 waren de code letters “QQ” toegewezen aan No. 83. In de 2e Wereldoorlog waren haar toestellen gecodeerd met “OL”.

Eerste Operationele Missie in 2e WO:

3 september 1939 : Bewapende verkenningsvlucht over de Noordzee door 6 Hampdens.

Eerste Bombardementmissie in 2e WO:

220/21 april 1940 : 2 Hampdens bombardeerden het vliegveld van Aalborg, een ander brak vroegtijdig af.

Laatste Operationele Missie in 2e WO:

25/26 april 1945 : 9 Lancasters bombardeerden een olieraffinaderij opslagplaats te (Vallo) Tonsberg & 2 andere Lancasters braken af.

Laatste Missie voor Bevrijdingsdag:

7 mei 1945 : 9 Lancasters brachten ex-krijgsgevangenen naar huis, Engeland, vanaf het continent.

Bron: http://www.raf.mod.uk/bombercommand/