Home      Contact      Disclaimer

De crash

AVRO Lancaster MKIII, ND963, OL-H, RAF 83 sqn.

Op 22 mei 1944, om 22:44, steeg “H for Harry” op vanaf Coningsby voor een raid op Braunschweich. In de nacht van 23 mei stortte het toestel rond 00:45 net ten noordwesten van Nieuw Weerdinge neer ten gevolge van een aantal explosies na te zijn aangeschoten door vijandelijk vuur. Drie bemanningsleden lieten hierbij het leven. Er waren vier overlevenden. Twee van hen landden in Nieuw Weerdinge, één met een gebroken been, de derde kwam in Roswinkel terecht en de vierde kwam neer in Emmer Emmer Compascuum.

 

Entry uit het originele RAF Oorlogsjournaal van die datum

22/23 May 1944

Braunschweich: 225 Lancasters en 10 Mosquito’s van No 1 en 5 Groups. 13 Lancasters verloren, 5.5 procent van de ingezette vloot.

Deze raid was een mislukking. In de weersverwachting was een onbewolkt doel verwacht maar de markeervliegtuigen troffen een dichte laag bewolking aan. Ook was er interferentie op de Master bommenrichter’s radiocommunicatieset. De door No 5 Group gehanteerde methode kon niet op deze condities worden aangepast en de meeste bommen vielen in het landelijk gebied rondom Braunschweich. Een verkenningsvliegtuig dat een uur later door het gebied vloog trof een volledig wolkenvrij doel aan.

Totale inzet deze nacht: 1,023 sorties, 34 vliegtuig (3.3 procent) verloren. De raids op Dortmund en Braunschweich waren de laatste grote raids van Bomber Command op Duitse steden tot nadat de invasiestrijdkrachten vaste voet aan wal hadden in Normandië.

Bemanning
Ken A. Lane, DFC

v.l.n.r.: Dave Davies, Stanley Aspinall, Ken Lane, Stanley Hall, Don Cope, Dick Raymond

v.l.n.r.: Dave Davies, Stanley Aspinall, Ken Lane, Stanley Hall, Don Cope, Dick Raymond
Richard F. (Dick) Raymond
J.S.A. (Stanley) Aspinall
Don E. Cope
John A. (Taffy) Jones
Stanley J. Hall, DFM
Ernest A. (Dave) Davies


Grotere kaart weergeven