Home      Contact      Disclaimer

De Crash

Photo courtesy of Etienne du Plessis

Photo courtesy of Etienne du Plessis

De Havilland Mosquito Mk VI, HX966, EG-D, RNZAF 487 sqn.

Op 10 december 1943 stortte Mosquito HX966 bij terugkomst van een “sweep” over Rütenbrock and Nordhorn om ongeveer 14:35 neer op een perceel bouwland tegenover de Purit fabriek in het dorp Klazienaveen. Beide bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Groepscommandant onderluitenant J.J. Scheepmaker trof volgens zijn proces verbaal de volgende situatie aan:

  • een totaal verbrijzeld vliegtuig waarvan de (brandende) wrakstukken over een groot oppervlak verspreid lagen.
  • tussen de wrakstukken lagen delen van menselijke lichamen.
  • een tweetal niet geëxplodeerde bommen en enige munitie.
  • een derde niet geëxplodeerde bom achter de woning van landbouwer J. Kroeze aan de Mr. Ovingstraat 47, ruim 600 meter van de plek des onheils.

In de nabijheid van deze laatste bom werd tevens het levenloze lichaam aangetroffen van de turfmeester en opzichter Christiaan Kwint (*14-09-1907), woonachtig aan de Molenwijk OZ 38, die daar vermoedelijk was om aardappels te halen. Dokter S.Haverkamp stelde als doodsoorzaak “schedelbreuk en ingedeukte borstkas” vast. Vermoed wordt dat Kwint werd getroffen door de vallende bom, een jammerlijk geval van “op het verkeerde moment op de verkeerde plek staan”, aldus zijn kleinzoon. Hij werd begraven op de oude begraafplaats te Klazienaveen.

487 Squadron verloor bij deze operatie twee Mosquitos, HX966 en HX975. Mosquito HX975, EG-O kwam neer in de omgeving van Den Ham (bij Almelo, provincie Overijssel). De twee bemanningsleden van de andere Mosquito, F/S T. Mair en W/O K.L.O. Blow liggen begraven op de algemene begraafplaats van Den Ham.

Entry uit het originele RAF Oorlogsjournaal van die datum

12/13 December 1943

Mosquitos: 20 naar Essen, 9 naar Düsseldorf, 1 naar Osnabrück, 4 RCM sorties, 4 OTU sorties. 1 Mosquito niet teruggekomen van de Essen raid.

red.:487 sqn was in juni van dit jaar overgegaan naar 2nd TAF. Blijkbaar werden hun sorties niet vermeld in dit journaal.

Bemanning
Michael L.B. Frankson
David E. Cake
Burgerslachtoffer
Christiaan Kwint


Grotere kaart weergeven