Home      Contact      Disclaimer

H. John

Howell John

Nationaliteit: United Kingdom Howell John
Geboortedatum: 03/07/1923
Overlijdensdatum: 22/03/1944
Rang: Sergeant
Functie: Boordschutter
Registratienr: 1656081
Krijgsmachtonderdeel: Royal Air Force Volunteer Reserve
Squadron: 514
Vliegtuig: LL684, A2-B
Additionele Informatie: Zoon van David Hopkin John en Margaret John, uit Swansea; echtgenoot van Sarah Ann John, uit Gendros, Swansea
Graf Referentie: Kavel 9. Rij B. Gedeeld graf 24
No 112 Course Air Gunners Squadron, Howell John staat tweede van rechts v.l.n.r: De ouders van Howell John en Albert Johnson bij het gezamelijke graf van hun zoons

Ieuan John: Herinneringen aan mijn broer Howell

Howell was de oudste van 4 broers: de tweeling David en Walter werden geboren in januari 1926 en waren 18 toen Howell overleed, Ieuan (Welsh voor John) kwam in may 1934 ter wereld, dus hij was nog net geen 10 toen zijn grote broer niet meer terugkwam.

Howell werkte in de Tir John Energiecentrale bij Personeelszaken, wat een Reservisten positie was. Op een dag legde iemand vier veren op zijn bureau, wat een teken van lafheid was. De dag erop vertrok hij om zich aan te melden als vlieger maar de enige plek die de RAF hem bood was als boordschutter, dus tekende hij daarvoor.

Ieuan herinnert zich nog dat Howell thuiskwam tijdens een verlof en dat hij op de armleuning van een stoel in de salon naar Howell’s pianospel zat te luisteren. Howell was een erg goede pianist die verschillende onderscheidingen had gewonnen in de Eisteddfod: Europa’s grootste en oudste culturele festivals.

Howell trouwde met zijn vriendin Sally Ann op 19 february 1944 in Moriah Chapel tijdens een verlof. Ze vroegen één van de tweeling broers, Walter samen met Sally’s vader als hun getuigen.

Op de dag dat het telegram van zijn vermissing binnenkwam, werd Ieuan door zijn vader weggestuurd om zijn moeder te halen die bij familie even verderop op visite was. Die dag zal de familie nooit meer vergeten.